Információk turistáknak Bükfürdő

Online szállás Budapest - Szálloda foglalás könnyen és gyorsan
Szállás | Csoportos kedvezmények | Nevezetességek Budapesten
Hoteluri Budapesta  | Hotell (home)  | Unterkunft (home)  | Budapest alberghi (home)  | English (home) 
Hotell Budapest | Budapeszt Hotele | Hoteles (home) | Boedapest hotels | Szállodák | Hôtels (home) 

Bükfürdő

Városinformációk

Elhelyezkedés:
Magyarország nyugat-dunántúli idegenforgalmi régiójában, az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál, Vas megyében, a Répce-síkon található Bük mintegy 3000 lakosú városa. Szombathely 27 km, Sopron 47 km távolságra található. A város déli részétől 2 km-re, szinte önálló telepen jött létre Bükfürdő, a napjainkra már nemzetközi hírnévre szert tevő üdülőhely. A területet szubalpin jellegű kontinentális klíma jellemzi, közepes páratartalommal, enyhén szeles, de általában napos idővel. A kellemes klíma mellett a környező táj sokszínűsége, valamint a város utcáinak fás és virágos jellege is hívogatja a látogatókat. A település megközelíthető autóval a 84-es, 86-os vagy a 87-es főút felől, vasúton pedig a Sopron-Szombathely vonalon.

Helytörténet:
A település feltehetően az államalapítás idején alakult ki, első okleveles említése 1265-ből való. Egyházas-Bük (a későbbi Közép-Bük) lakói várjobbágyok voltak, s alkalmanként a soproni várban teljesítettek szolgálatot. A kirajzó és növekedő népesség hozta létre Mankó-Büköt (a későbbi Alsó-Bük) és Vízló-Büköt (Felső-Bük). A földek a középkor folyamán a régi várjobbágyok kezébe kerültek, ők pedig nemesi rangra tettek szert - némely család leszármazottai fontos tisztségeket töltöttek be és jelentős birtokokat szereztek a nyugati országrészben. 1902-ben Felső-, Közép- és Alsóbük egyesülésével jött létre a mára viszonylag nagy kiterjedésű Bük. 2007-ben kapott városi rangot, de területét ma is falusias utcák, ápolt kiskertek, igényes épületek és sok-sok virág jellemzik. Miután az '50-es évek végén olaj után kutató szakemberek 1282 méter mélyen 58 °C-os termálvizet találtak, és a laboratóriumi vizsgálatok kiderítették, hogy a víz értékes ásványi anyagokat tartalmaz, a termálvizet gyógyvízzé nyilvánították, és hamar felépült Bükfürdő, amely ma már nem csak egyszerű gyógyfürdő, de igazi gyógyászati és idegenforgalmi központ.

A fürdő:
Az első gyógyvizes medence a 1962-ben épült meg, addig az értékes víz a közeli Répce folyóba vezető árokban csordogált, és az úgynevezett "árokfürdőzés" gyorsan népszerű lett a környék lakossága körében. A gyógyfürdő a következő évtizedekben látványosan bővült. Napjainkban egy szépen parkosított, 13 hektáros területen elhelyezkedő, minden igényt kielégítő, 26 nyitott- és fedett medencés fürdő- és wellness központ várja a kikapcsolódni, gyógyulni vágyókat. Az alkáli hidrogén-karbonátos gyógyvíz jelentős fluorid-, jodid-, és vastartalommal bír. A fürdő köré természetesen számos szálláshely, panzió, szálloda épült, valamint több tucat hozzájuk kapcsolódó szolgáltató egység.

Látnivalók:
A város műemléki örökségei között említhetjük a Szapáry-kastély, valamint a jelenleg panzióként üzemelő, copfstílusú, nyeregtetős, eklektikus stílusban átalakított Felsőbüki Nagy Pál Kúriát. Közép-Bükön található az 1408-ban, gótikus stílusban épült Szent Kelemen Római Katolikus templom, amelynek belsejében szép falkép-töredékek láthatók. Tornya a XVII. század második felében épület, már a barokk jegyében, a következő században pedig az egész épület átalakításra került - ebből az időszakból maradt fent a templomkertben álló Mária-szobor és oszlop. A templom bejelentkezéssel látogatható. Bük másik régi temploma, a korabeli szabványoknak megfelelően torony nélkül készült késő barokk evangélikus templom építése 1785-ben fejeződött be, klasszicista tornya egy fél évszázaddal később csatlakozott hozzá. A szószék és az oltár ma is a XVIII. századi barokk munkát mutatja meg a látogatóknak.

Programok:
A város sportcsarnoka és művelődési háza egész évben kiváló kulturális- és sportprogramokat biztosít, melyek közül kiemelkedik a nyári Büki Ünnepi Napok és a decemberi Sportgála.

Bükfürdői szállodák, hotel foglalás Bükfürdő

Akciós wellness csomagok: Bükfürdő