Információk turistáknak Sárvár

Online szállás Budapest - Szálloda foglalás könnyen és gyorsan
Szállás | Csoportos kedvezmények | Nevezetességek Budapesten
Hoteluri Budapesta  | Hotell (home)  | Unterkunft (home)  | Budapest alberghi (home)  | English (home) 
Hotell Budapest | Budapeszt Hotele | Hoteles (home) | Boedapest hotels | Szállodák | Hôtels (home) 

Sárvár

Városinformációk

Elhelyezkedés
Sárvár mintegy 16 ezer lakosú városa a Rába két partján és a Gyöngyös patak torkolati térségében, nagyrészt sík területen található, Vas megyében, a Dunántúl nyugati régiójában. A település kiegyenlített klímájú, de erősen széljárta hely.

Történelem
Sárvár természeti adottságokban gazdag területe az újkőkor óta lakott. Az ősi rábai átkelőhelyet kelta bójok birtokolták, akik erődítményt építettek Ostffyasszonyfa-Földvárpusztánál. A római hódítást követően, a Borostyánkőút védelmében a Rába két partján katonai táborok épültek, így jött létre az Óvár, a folyótól keletre pedig létrejött Bassiana, a polgári település. A honfoglalás után, magyar földvárépítési szokásoknak megfelelően létrejött a vízölelte földvár. A határhoz közel lévén igen fontos szerepet játszott, ezért egészen a XIII. század végéig királyi birtok maradt. A vár előtti szigeten kialakult a város Sziget néven ismert része, a vár körül Vármellék, valamint a jobbágy lakta Sár és Péntekfalu, majd a katonák által benépesített Tizenháromváros. A vár lakói Nádasdy Ferenc vezetésével 1532-ben visszaverték a török ostromot, és a mezőváros az ezt követő évtizedekben virágzó humanista központtá vált, ahol szívesen látott vendégek voltak a kor tudósai, művészei, humanistái, orvosai, építészei. Itt élt Dévai Bíró Mátyás, a "magyar Luther", itt fordította, majd adta ki 1541-ben magyar nyelven az Újszövetséget Sylvester János, majd a városban talált menedéket is itt halt meg a XVI. Század kiváló énekmondója, Tinódi Lantos Sebestyén. A XVIII. században megtapasztalt hanyatlást követően a dualizmusban a város újra fénykorát érte, bekapcsolódott a vasúthálózatba, elkezdődött az iparosodás, az uradalmat pedig mintagazdasággá fejlesztette Lajos bajor királyi herceg. A világháborúkat követő munkanélküliség kapcsán a lakosság egy része kivándorolt, de az 1950-es évektől új üzemek települtek Sárvárra, majd a kőolajkutatók 1961-ben felfedezték a föld mélyének természeti kincsét: a gyógyvizet, amely megalapozta és gyorsan fellendítette a város gyógy- és idegenforgalmát. A település 1968-ban újra városi rangot kapott, azonban kisvárosi jellegét a földrajzi környezet adottságai folytán mindvégig megőrizte.

A gyógyfürdő
A sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő 2002 decembere óta várja korszerű szolgáltatásokkal a gyógyulni és a pihenni vágyó vendégeket. A város alatt mélyebb szinteken bőséges hévíz található, alig egy kilométer mélyen 44 C°-os, mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas termálvíz, még két kilométeres mélységben 81 C°-os, gyulladásos betegségek gyógyítására alkalmas gyógyvíz található. Az Európai Királyi Fürdők Szövetsége 2004-ben tagjai közé választotta Sárvárt, mint olyan fürdővárost, amely kiemelkedően magas színvonalú fürdőt és szállodát üzemeltet.

Látnivalók
A Kossuth tér déli oldalát reneszánsz várkastély zárja le, a város szimbóluma, a Nádasdy-vár, melynek első említése 1288-ból való, azonban a mai épülettömb legnagyobb része a XV. századból való. Ugyanezen téren található a Szent László katolikus templom, amelynek középkori eredetű Szentháromszág kápolnája a XVII. században került átépítésre. A templomtól délnyugatra áll a város első iskolája, amelyet 1535-ben alapított Nádasdy Tamás, a későbbi nádor, a reformáció kiemelkedő alakja. Szintén a Kossuth teret díszíti a Városháza, amely a XIX. század végén épült, eklektikus stílusban. Rábasömjénen található a Szent Márk templom, melynek bélelt kapuzata, valamint a torony ikerablakai román kori eredetre emlékeztetnek. Sár középkori eredetű katolikus temploma a gótikus tornyú Szent Miklós templom, amely egykor plébániatemplom volt. A Sylvester utcában található az evangélikus templom, amely klasszicista stílusban épült a XIX. század elején. A Várkerület 16 holdas arborétumot rejt, amely még a XVI. században került kialakításra. Kikapcsolódás végett érdemes ellátogatni a természeti szépségben gazdag Csónakázó-tóhoz is.

Programok
A Nádasdy-vár belső udvara minden év augusztusában nagyszabású nemzetközi folklór fesztiválnak ad helyet. Az év többi részében ugyanezen helyszínen fúvós fesztiválok, huszártalálkozók és egyéb színvonalas programok szórakoztatnak. Késő ősszel nagy vonzerővel bír megannyi sátrával és gazdag árukínálatával a Simon-Júdás vásár.

Sárvári szállodák, hotel foglalás Sárvár

Akciós wellness csomagok: Sárvár