Információk turistáknak Győr

Online szállás Budapest - Szálloda foglalás könnyen és gyorsan
Szállás | Csoportos kedvezmények | Nevezetességek Budapesten
Hoteluri Budapesta  | Hotell (home)  | Unterkunft (home)  | Budapest alberghi (home)  | English (home) 
Hotell Budapest | Budapeszt Hotele | Hoteles (home) | Boedapest hotels | Szállodák | Hôtels (home) 

Győr

Városinformációk

Elhelyezkedés
Győr városa félúton található Bécs és Budapest között, az M1-es autópályának köszönhetően mindkét irányból könnyen és gyorsan elérhető. A Kisalföld szívében fekvő sokszínű város számos természeti, kulturális és építészeti értéket rejt magában. A folyók városának is nevezik, mivel a Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca torkolatánál fekszik. Éghajlata kontinentális, de nyara valamivel hűvösebb, tele valamivel enyhébb, és több csapadékot is kap.

Történelem
A város legrégebbi ismert neve: Arrabona, a római időket idézi, amikor is provinciát védő vár (castrum) volt, amely mellé polgárváros is települt. A győri püspökséget az első egyházmegyékkel együtt alapította meg uralkodásának első évtizedében Szent István király. A káptalandombon ma is álló Püspökvár és Bazilika megőrizték e letűnt korok emlékét. A török időkben Bécs védésében fontos végvári szerepet töltött be, később a katonák helyére beköltöző kalmárok és iparosok gyönyörű barokk várossá tették.

Műemlékek és múzeumok

  • A Bazilika alapjait a püspökség megalapításakor, 1000-1009 között rakták le, a század végére pedig már háromhajós, emelt szentélyű templom állt itt. A tornyok és a gótikus kápolna később, a XIII-XIV. században épültek. A kápolnában található ma a Szent László herma és Boldog Apor Vilmos püspök síremléke - mindkettő szakrális kegyhely. Mivel a török hódoltság idején a harcok mellett tűz is pusztított, nagyszabású újjáépítésre volt szükség, amelyre a XVII-XVIII. században került sor, a templombelső ezért visel magán barokk stílusjegyeket. Az épületegyüttes naponta 8-12, majd 14-18 óra között látogatható.
  • A püspökvár és a püspöki palota alapjaiban római építések nyomai találhatók. A toronyvár alsó felében található menekülő folyosó a XIV. században épült, az emeletes várkápolna pedig a XVI. században. A vár és a palota kibővítésére a XVIII. században került sor. A vár alatti pincehelységben vértanúhalált halt Apor Vilmos püspöknek ma kiállítás állít emléket.
  • Ugyancsak a Káptalandombon található az egyházmegyei kincstár, könyvtár és kőtár. A kincstár liturgikus tárgyakat, a muzeális könyvtár értékes régi könyveket, ősnyomtatványokat és kéziratokat őriz, például egy Korvinát Hunyadi Mátyás könyvtárából, a kőtár pedig középkori és újkori köveket, kőmaradványokat tár a látogatók elé. A kiállítások márciustól októberig látogathatók, hétfő kivételével naponta 10-16 óra között.
  • A Széchenyi téren található a Győrött 1627-ben letelepedett Jezsuiták első temploma, amely a XVII. századra rendházzal és iskolával bővült. A rend feloszlatása után az épületegyüttest a bencések kapták meg. A templom belseje kora barokk stílusú, gyönyörű oltár- és mennyezet-képeket, szószéket és orgonaszekrényt csodálhatnak meg látogatói.
  • Az Aradi vértanúk utcában található Karmelita templom a XVIII. század elején épült, pár évvel később kolostor is csatlakozott hozzá. A Bálint Mihály utcában található a Görög katolikus (Rác) templom, amely eredetileg a török időkben épült, majd 1727-ben lett átépítve és toronnyal kiegészítve. Késő barokk, nagy művészi értékű ikonosztázionjában korabeli közép- és nyugat-európai stílusjegyekkel keveredik az ortodox kifejezésmód.
  • A néhai Esterházy Gábor palotája a Király utcában ma szépen felújítva várja látogatóit, a Városi Művészeti Múzeum főépületeként képzőművészeti kiállításokkal. Ugyanezen múzeum képtára a szomszédos Napólon-házban található, a kiállítások hétfő kivételével napközben látogathatók.
  • A Széchenyi téren található Xantus János múzeum állandó kiállítása a vidék történetét mutatja be az őskortól napjainkig, de megtekinthető itt orvostörténeti, bélyegtörténeti, valamint képző- és iparművészeti kiállítás is.

Győr környéke rengeteg kirándulási lehetőséget rejt magában, akár gyalogosan, akár kerékpárral. A legkedveltebbek: Püspökerdő (Győr-Pinyéd), Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet (Ravazd-Sokorópátka), Holt-Rába (Győr-Gyirmót), Vár-kő tanösvény (Győrújbarát), Pannonhalmi dombság, Szigetköz és Mosoni-síkság, Rábaköz.

Gyógy-, Termál- és Élményfürdő
A Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál található félszigeten épült fel a Rába-Quelle Fürdő, gyönyörű kilátást nyújtva a történelmi belvárosra. A termálfürdőben két töltő-ürítő rendszerű gyógyvizes medence és egy termálmedence található. Gyógytornászok óránként tartanak ingyenes vizitornát. A 2000 méter mély termálkútból feltörő 67 °C fokos, alkáli-hidrogénkarbonátos és kloridos, jódos gyógyvíz jótékony hatással bír a kopásos csont- és izületi, valamint a krónikus gyulladásos izületi betegségekre és izombántalmakra. Az élményfürdő öt, élményelemekben rendkívül gazdag medencét és két csúszdát (64 és 38 m) foglal magában, valamint gyermekmedencét és játszósarkot. A szauna-kertben különböző hőfokú finn szaunák, gőzkabinok és infrakabin találhatók, külső és belső merülő medencék, és egy nagy pezsgőfürdő. Mindezekhez egészség-sziget társul, ahol egy különleges légszűrő rendszerrel ellátott épületben különböző masszázsok és gyógynövényes pakolások vehetők igénybe. A fürdő szomszédságában gyógyászati részleg található balneoterápiás, machenoterápiás, elektroterápiás, fototerápiás és hidroelektromos kezelések lehetőségével.

Egyéb programlehetőségek:
Gyermekekkel kiváló programlehetőséget nyújt a Kiskútligeten található Xántus János állatkert, amely élőhely jellegű nagy kifutóterületeken mutatja be 100 állatfaj több mint 500 egyedét. Márciustól novemberig, naponta 10-19 óra között látogatható. A sport kedvelőinek jár kedvében az Ikrény irányában található Vízisí és Szabadidő Centrum homokos beach-focipályával, lábtenisz-pályával, valamint vízisí kábelpályával.

Győr a fesztiválok városa is; februárban barokk bál, márciusban tavasz fesztivál, a nyári-őszi időszakban pedig különböző koncertek és művészeti programok várják látogatóikat.

Győri szállodák, hotel foglalás Győr