Információk turistáknak Hévíz

Online szállás Budapest - Szálloda foglalás könnyen és gyorsan
Szállás | Csoportos kedvezmények | Nevezetességek Budapesten
Hoteluri Budapesta  | Hotell (home)  | Unterkunft (home)  | Budapest alberghi (home)  | English (home) 
Hotell Budapest | Budapeszt Hotele | Hoteles (home) | Boedapest hotels | Szállodák | Hôtels (home) 

Hévíz

Városinformációk

Elhelyezkedés:
Hévíz, a közkedvelt fürdőváros Zala megyében található, a Dunántúl középső sávjának nyugati részén, a Balaton északi partján. A legközelebbi nagyváros, a part egyik legnépesebb városa, a gyönyörű kastélyáról híres Keszthely 6 kilométerre található; Alsó- és Felsőpáhok 4, ill. 3 kilométerre; a kilátójáról, várszínházáról, kútbarlangjáról és arborétumáról híres Cserszegtomaj szintén 3 kilométerre - de a kis távolságok miatt ezek a városok szinte már egybeolvadtak, látványosságaik egyetlen kirándulás keretében felkereshetők. A város közel 5000 állandó lakost számlál, azonban - elsősorban világhírű tófürdőjének köszönhetően - látogatóinak éves összlétszáma akár a 2 milliót is meghaladja. A várost dombok veszik körül, egyedi, mediterrán mikroklímájának köszönhetően magas a szélcsendes napok száma, sokat süt a nap, az éves átlaghőmérséklet 11.2 Celsius fok.

Helytörténet:
Ez a vidék az újonnan előkerült tárgyi emlékek tanúsága szerint már a középső újkőkor (Kr.e. VI. évezred vége) óta lakott terület volt. Ma is láthatók egy római kori, központi fűtéssel fűtött, közel ezer négyzetméter alapterületű korridoros villa maradványai a romkertben, az egregyi dombon pedig Árpád-korban épület műemlék templom idézi a régmúlt időket. A gyógyvíz újra felfedezése és a jelenlegi fürdőhely kiépítése a XVIII. század végéhez és gróf Festetics György nevéhez kötődik. A fürdőtelep jelentősége a két világháború között növekedett meg jelentősen, mivel a Trianoni szerződések következtében Magyarország többi fürdőhelyének nagy része az ország határain kívül került. Az 1920-as években megépült a fürdőház, és az első környékbeli nagy üdülőtelepek. Hévíz 1992-ben kapta meg a városi címet, abban az évtizedben, amelyben a legnagyobb mértékű fejlődés elindult: sorra épületek, illetve alakultak át és újultak meg a szállodák és a vendéglátóhelyek; kiépült a város színvonalas közellátása, majd sor került a tófürdő épületegyüttesének teljes körű rekonstrukciójára.

Természeti érték:
A Hévízi 4,44 hektáros felszínű, tőzegmedrű forrástó 60,5 hektáros természetvédelmi területen fekszik. Forrásbarlangjában több hideg- és melegvizes forrás karsztvize keveredik össze egymással, majd szűk folyosón továbbhaladva jut el a gyógytóba, ott már egyenletes, 38,5 °C-os hőmérsékletű vizet adva. A tó egyedi élővilága, a víz sajátos összetétele, az iszap mikroorganizmusai együtt eredményezik a víz gyógyító erejét, amely elsősorban mozgásszervi megbetegedésekre fejt ki jótékony hatást. A tó legszebb növényét, a város címerén és zászlóján is látható tündérrózsát a XIX. század végén honosította meg Lovassy Sándor keszthelyi tanár; a különleges rózsa levelei fékezik a tó párolgását, indái pedig a tó fenekén szertekúszva védik a felbecsülhetetlen értékű gyógyiszapot.

Hévizi szállodák, hotel foglalás Hévíz

Akciós wellness csomagok: Hévíz