Információk turistáknak Zalakaros

Online szállás Budapest - Szálloda foglalás könnyen és gyorsan
Szállás | Csoportos kedvezmények | Nevezetességek Budapesten
Hoteluri Budapesta  | Hotell (home)  | Unterkunft (home)  | Budapest alberghi (home)  | English (home) 
Hotell Budapest | Budapeszt Hotele | Hoteles (home) | Boedapest hotels | Szállodák | Hôtels (home) 

Zalakaros

Városinformációk

Elhelyezkedés:
A Balatontól délnyugatra, mintegy 40 km távolságra helyezkedik el Zalakaros 1900 lakosú városa. Nyugat-Magyarország e változatos vidékén találhatók síkságok és lankás dombsorok, erdők és virágzó mezők, védett állatokkal és ritka szép növényzettel. A környék békés szépsége és az itt található gyógyvíz, a fürdő és az ennek mentél kialakuló üdülő övezet közel egymillió látogatót vonz évente. A település Zala megye egyik legfiatalabb, ugyanakkor legdinamikusabban fejlődő városa. A várostól 20 kilométer távolságra található Sármellék, a számos légijáratot fogadó nyugat-balatoni repülőtér. A Balaton fővárosának is nevezett Keszhely mintegy 35 kilométer távolságra található, Nagykanizsa pedig 18 kilométerre. Mindkét város bővelkedik múzeumokban és látnivalókban.

Helytörténet:
A települést XIII. századi írott források említik először, lakói elsősorban mezőgazdaságból éltek. Életében a hatvanas évek elején következett be hatalmas változás, amikor a környéken kőolaj után kutatva 96 °C-os, ásványi anyagokkal dúsan telített termálvizet találtak. Hamarosan megépült a gyógyfürdő, és a település fokozatosan kezdett a térség központjává válni. Városi rangra 1997-ben emelkedett, amelyet intenzív infrastrukturális fejlesztés előzött meg.

A fürdő:
A Magyarországon legmagasabb hőmérsékletű termál- és gyógyvíz alkalmas reuma, bőrbetegségek, fogínybetegségek, krónikus nőgyógyászati panaszok és mozgásszervi megbetegedések gyógyítására, valamint baleseti sérülések utókezelésére. Az egész évben nyitva tartó fürdő 16 hektáros területen várja vendégeit, 22-36 °C-os, gyógy- és termálvizes medencével, különböző vízi attrakciókkal rendelkező élményfürdővel, valamint hullámfürdővel. Egy újonnan épült fürdőcsarnok mindemellett sportmedencét, gyermek-élménymedencét, órás- és kamikáze csúszdát, valamint különböző típusú szaunákat kínál a kikapcsolódni és szórakozni vágyó korosztályoknak.

Látnivalók:
Zalakaros környéke rengeteg kirándulási lehetőséget nyújt. Zalakomár és Balatonmagyaród között található Kápolnapuszta, ahol egy bivalyrezervátum mintegy 80 bivalynak ad otthont, a látogatókat kiépített autóút és parkoló, sétautak és kilátó várja. Galambok szomszédságában a festői szépségű erdők halastót rejtenek ponttyal, kárásszal, süllővel, amúrral, keszeggel, csukával és harcsával. Csónakázó- és horgásztó a városközponttól mintegy 5 kilométerre is található, közelben egy kilátóval. A Kis Balaton, amely valaha a nyílt vizű öböl volt, de az idők folyamán lápos árterületté vált, ma a madarak paradicsoma. A Kis Balaton mellett található Zalavár területén István király 1019-ben bencés apátságot alapított, majd ide helyezte a királyi megye központját. Ma emlékkápolna áll a helyén. Ebben az időben a terület az ország egyik legsűrűbben lakott része volt, itt élt a szláv népek keresztény hitre térítője is, a róla elnevezett írásmód kialakítója, Cirill és Metód, akiknek tiszteletére 1985-ben emlékmű készült, a szláv apostolok egész alakos szobrával.

Programlehetőségek:
Zalakaros és környéke kerékpártúrák keretében is jól felfedezhető, a következő ajánlott útvonalakon:

  1. Kis-Balaton körül (30 km)
  2. Zalakaros - Zalakomár - Bivalyrezervátum - Balatonmagyaród - Kányavári-sziget - Zalavár - Zalaszabar - Nagyrada - Garabonc - Zalakaros
  3. Nagykanizsa felé:
    Zalakaros - Galambok - Nagyrécse - Nagykanizsa - Gelse - Kilimán - Orosztony - Zalaszabar - Nagyrada - Garabonc - Zalakaros
  4. Somogyi dombok felé:
    Zalakaros - Galambok - Zalaszentjakab - Miháld - Pat - Inke - Iharosberény - Nagykanizsa - Nagyrécse - Galambok - Zalakaros

A város emellett számos sportolási lehetőséget kínál: szánkó- és sípályát, sportcentrumot salakos teniszpályákkal, füves labdarúgópályákkal, aszfaltos kézi- és kosárlabdapályákkal, atlétikapályával. A lovasiskola kezdőknek futószáron, haladóknak lovardában kínál lovaglási lehetőséget, valamint tereplovaglást, kocsikázást és kirándulásokat. Évente rendez díjugrató versenyt. A halászat kedvelői számos horgásztó között válogathatnak, nem is beszélve a Kis Balaton kiváló horgászhelyeiről. A vadászat kedvelői választhatnak gímszarvas-, őz-, vaddisznóvadászat, hajtóvadászat, és apróvad-kereső vadászat között.

További programok:
Zalakaroson a város nyári fesztiválsorozata folklór- és színház esteket kínál vendégeinek. A fürdőn évente háromszor rendeznek fürdőfesztivált, családi napot. A programkínálatot mindemellett koncertek, termelői borversenyek, sportversenyek, gasztronómiai vetélkedések és különféle vásárok tarkítják.

Zalakarosi szállodák, hotel foglalás Zalakaros