Információk turistáknak Eger

Online szállás Budapest - Szálloda foglalás könnyen és gyorsan
Szállás | Csoportos kedvezmények | Nevezetességek Budapesten
Hoteluri Budapesta  | Hotell (home)  | Unterkunft (home)  | Budapest alberghi (home)  | English (home) 
Hotell Budapest | Budapeszt Hotele | Hoteles (home) | Boedapest hotels | Szállodák | Hôtels (home) 

Eger

Városinformációk

Elhelyezkedés
Eger, a történelmi emlékeket idéző, kitűnő borai által híressé vált kisváros Magyarország északi régiójában található, az Északi középhegységet és a Bükk hegységet a Mátrától elválasztó dombvidéken, az Eger patak völgyében. A tájegység éghajlata mérsékelten meleg és száraz, április közepétől október közepéig 10 Celsius fok feletti napi középhőmérséklettel. E különösen kedvező természeti viszonyok tették lehetővé a virágzó bor és gyümölcskultúra kialakulását.

Történelem
Az egri medence kedvező fekvése miatt már az ősidőktől lakott terület volt, amiről a történelem valamennyi korszakát képviselő régészeti leletek tanúskodnak. A honfoglaló magyarság első nemzedéke már a X. század elején megtelepedett ezen a területen, majd Szt. István itt hozta létre állam- és egyházszervező tevékenysége során a tíz püspökség egyikét. A tatárjárás idején a mongolok könnyedén elfoglalták a várost, ezért 1248-ban IV. Béla utasítást adott kővár építésére. Az építkezések Mátyás király uralkodása idején tovább folytatódtak, átépítésre került a püspöki palota és a székesegyház is. Megerősítették a várfalakat, új tornyokat, bástyákat építettek, és külső várat hoztak létre, amely aztán lehetővé tette Dobónak és maroknyi csapatnak, hogy 1552-ben kitartson a török támadások ellenében. Ennek a viadalnak állított örök emléket Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye. Mindazonáltal Egerben is volt török uralom, 91 éven keresztül, mert 1596-ban idegen zsoldosok az akkori kapitány vezetése alatt feladták azt. Ezeket az időket idézi a XVII. század végén épült karcsú minaret. A török kiűzése után a várost I. Lipót szabad királyi várossá nyilvánította, később aztán újra püspöki város lett. A Rákóczi-szabadságharc időszakában, a XVIII. század elején a felszabadult országrész központja volt, itt volt II. Rákóczi Ferenc fejedelem főhadiszállása. Ebben a században alakult ki a barokk városkép, épült meg a líceum, a minorita templom, a kis- és nagypréposti palota, a vármegyeháza és a szerb templom. A XIX. század elején, a reformkorban jött létre a városban az első magyarnyelvű tanítóképző, és épült fel Magyarország második legnagyobb temploma, a bazilika. A századforduló környékén Egerben az iskolaváros jelleg dominált, 1904-ben pedig megnyílt a városban az önálló kőszínház. A hatékony városvédő tevékenység eredményeképp a barokk belvárost védetté nyilvánították, és ide helyezte magyarországi székhelyét az ICOMOS (Történelmi Városok és Falvak Nemzetközi Bizottsága).

A fürdő
A város radioaktív tartamú hévizei már a középkorban megteremtették az egri fürdőkultúra alapjait. 1933-ban Eger az országban elsők között kapta meg a gyógyfürdő engedélyt. A termálfürdő nyitott medencéi változatos felüdülési lehetőséget kínálnak. A termálmedence mellett található (télen fűtött folyosó köti össze őket) a Wellness Ház, ahol infraszauna, finn szauna, gőzkabin, pezsgőfürdő, masszázs és szolárium várja a vendégeket. A fürdő területén emellett belül kétkupolás, fedett-nyitott élménymedence található, ahol rengeteg szórakoztató, vízi rekreációs elem biztosítja a kikapcsolódást, pl: pezsgőfürdő, pezsgőágy, víz alatti masszázs és vízesés.

Látnivalók
Egerben a várdombon épült fel a Szent István alapította egri püspökség temploma, amelyet később többször átépítettek, először román majd gótikus stílusban. A püspökségi vár évszázadokon át történő megerősítése és kibővítése tette lehetővé a török haderő megállítását, és a vár ennek kapcsán a hazafias helytállás szimbóluma lett. A Dobó István Vármúzeumban több állandó kiállítás is megtekinthető: vártörténet, várvédők, a föld alatti erődrendszer, romkert, képtár, börtönkiállítás és panoptikum. A vár alatt kiterjedt pincerendszer húzódik, itt tárolták valamikor a környéki borok érseki dézsmáját. Az Oszlopos teremben 7x7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret. Eger főterén, az Eszterházy tér délkeleti oldalán található a maga nevében páratlan művészeti alkotás, a Líceum, az építője nevét viselő Eszterházy Károly Főiskola, vele szemközt pedig a Bazilika. A Dobó téren található a barokk templomépítészet remeke, a minorita templom és rendház. A régi városközpont, az egykori piactér megtartotta szerepét, ma is a városi közigazgatás és a kereskedelem tere; a közepén elhelyezett Dobó szobor a vár legendás védőjének állít emléket. A teret a vár felőli oldalon a Senátor ház zárja le, amelyet a komor várfalak alatt olyan hatást kelt, akár egy díszes zenélő doboz. Az egykori külső városrészekben a hóstyák házai többnyire kis telkekre épültek, amelyek teljes szélességben nagykapukkal csatlakoznak az utcákhoz, zárt sorú beépítést hozva létre.

Programok
A Dobó tér gyakran lát vendégül fesztiválokat, ünnepségeket és vásárokat, a Bazilikában rendszeresek az orgona koncertek, a Líceum udvara pedig kiváló helyszínt nyújt zenés játékok és színdarabok előadásához.

Egri szállodák, hotel foglalás Eger

Akciós wellness csomagok: Eger